Jak efektywnie podnosić odporność
Odporność organizmu jest to stan niezwykle pożądany. Dzięki niej nie przeziębiamy się jesienią i zimą lub też zdarza nam się zaledwie jedna czy dwa lekkie katary. Odporność chroni nas też przed zarażeniem innymi infekcjami, zwłaszcza gdy sporo przebywamy w towarzystwie osób chorych. Dlatego tez warto się postarać, aby ją zyskać. Aby być osobą odporną, trzeba przede wszystkim zadbać o odpowiednie odżywianie organizmu. Trzeba jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej bogatych w witaminę C i cynk.
Wśród nich najdziemy jabłka, maliny, cytrusy, kiwi, awokado, orzechy, migdały, czosnek, cebule, marchew, kapustę kiszoną, pietruszkę. Aby nasz organizm zyskał odporność przeciwko wirusom i bakteriom, należy zwrócić uwagę nie tylko na to, co się je, ale również, czego jeść się nie powinno. Na pewno dobrze jest unikać słodyczy, potraw silnie konserwowanych i sztucznie zabarwianych. Trzeba też dbać o to, aby dostarczać organizmowi pożywienia regularnie, co trzy czy cztery godziny.
Najlepiej jeść pięć posiłków każdego dnia. Śniadanie powinno zostać spożyte zaraz po wstaniu z łóżka, kolacja n dwie czy trzy godziny przed spoczynkiem. Dobrze jest też codziennie zjeść chociaż jeden ciepły posiłek. Może to być kanapką w towarzystwie gorącej herbaty, może to być miseczka zupy czy też ryżu z warzywami i grzybami. Na pewno podniesiemy również odporność poprzez hartowanie organizmu i regularnie uprawianą aktywność fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu.
Aktualnie bardzo modna stałą się dieta wegetariańska. Przechodzi na nią wielu sportowców i artystów, a także zwykłych ludzi. Wynika to z różnych przyczyn. Najczęściej po prostu wegetarianie nie chcą przyczyniać się do zabijania zwierzęta, a także do trzymania ich w koszmarnych warunkach na farmach przemysłowych, gdzie zazwyczaj zwierzaki są trzymane w ciasnych klatkach i karmione hormonami oraz antybiotykami, aby szybciej przybierać na wadze, dawać więcej jaj i mleka. Wiele osób nie chce też jeść mięsa, a nawet nabiału, gdyż uważa, że jest to niezdrowe. Zwłaszcza produkty zwierzęce pochodzące z farm przemysłowych okazują się niekorzystne dla zdrowia, właśnie przez to, że zwierzaki karmi się notorycznie antybiotykami oraz hormonami. Ponadto produkty zwierzęce okazują się bardzo tłuste i bogate w cholesterol. Wiele osób dodatkowo cierpi na skaże białkową czy uczulenie na laktozę, co również nie sprzyja spożywaniu produktów zwierzęcych, zwłaszcza nabiału. Ponadto za wegeterianizmem przemawia argument ekologiczny. Znacznie taniej i ekonomiczniej jest bowiem hodować warzywa dla ludzi, niż dla zwierząt hodowlanych, które później zostaną zabite na mięso. Ponadto najwięcej zanieczyszczeń bierze się właśnie z rzeźni. Dieta wegetariańska może okazać się bardzo korzystna dla naszego zdrowia, jednak musi zostać mądrze skomponowane. Należy w niej uwzględnić produkty bogate w białko, jak soja, fasola, cieciorka, soczewica, orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika, sezam, produkty pełnoziarniste.